A biztosítás jellege, felépítése

Nem is lenne igazi szolgáltatás a lakásbiztosítás, ha nem lehetne több lehetőség közül választani.
Elvégre, ha minden egy kaptafára működne, akkor nem sok értelme lenne a különböző társaságoknak, nem igaz?
Éppen ezért fontos és lényeges, hogy mindenképpen nézd át a lehetőségeidet, gondold végig az igényeidet, ha kell, akkor konzultálj egy szakértővel, hiszen egy bizonyos időre mégiscsak elköteleződést vállalsz.

Ha a megkötött lakásbiztosítás nem elégíti ki 100%-osan a Te ingatlanodban felmerülő problémákat, akkor lehet, hogy rossz helyen próbálkozol.

De pont ezért van idehaza szabad piac, hogy mindenki megtalálhassa a számára leginkább megfelelő szolgáltatást.

De vessünk is akkor egy közelebbi pillantást arra, miket is tartogathat számodra a tarsolyában a pénzipar eme szegmense!

Lakásbiztosítások típusai

Lakásbiztosítások típusai

Alapvetően a lakásbiztosításoknak két típusát különböztetjük meg aszerint, hogy miként is kezeli a biztosítási eseményeket.
Ez egy érdekes helyzet, voltaképpen úgy is mondhatjuk, hogy a kettő ellentétes irányból indul, és középen találkoznak.

Ez a két típus nem más, mint:
• a per risk típusú,
• és az all risk típusú biztosítás.

Egyértelműen egyikről sem jelenthetjük ki, hogy jobb a másiknál, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, abban viszont nincs kérdés, hogy melyikkel fogsz sokkal inkább találkozni, ha elkezdesz ajánlatokat, előzetes összeállításokat nézegetni.
A per risk lakásbiztosítást akár eseti jellegű lakásbiztosításnak is nevezhetnénk, ugyanis itt a kifejezett eseményeken van a hangsúly.  Egyszerűbben: azokban az esetekben érvényesíthető a kártérítési igény, ha a követelményeknek megfelelően a szerződésben szereplő biztosítási események valamelyike történik meg. Vagyis pontosan meg van határozva, hogy mely esetekben van lehetőséged élni az eljárás indításával. 
Ez a népszerűbbik, hiszen itt elvileg nincs helye kibúvónak, kiskapuzásnak, ugyanis az eset vagy megtörtént és megfelel a meghatározottaknak, vagy nem.

Ezzel szemben az all risk, ami angolul teljes kockázatot jelent, pontosan az ellenkező végénél fogja meg a biztosítás lényegét.  Ezekben a kötvényekben éppen azok az esetek vannak rögzítve, amelyeknél ne is számíts bármiféle segítségre. Azaz a szerződésben szereplő biztosítási események pontosan a kivételek, amelyek erősítik a szabályt. Az all risk a kevésbé széles körben elterjedt forma, hiszen nagyobb kockázati teher nehezedik a biztosítóra, ugyanis ha a kiemelteken kívül bármilyen kár esik, akkor őket fizetési kötelezettség terheli. 
Az igényeknek megfelelően

Az igényeknek megfelelően

Mivel mindegyik ingatlannak mások és mások az adottságai, ennél fogva az igényei, és a rájuk leselkedő potenciális veszélyforrásai is.
Egy panelházban rendszerint nemigen kell áradástól vagy pinceomlástól tartani (bár sosem lehet tudni), és egy egyszintes, önálló családi házat sem fog eláztatni a felső szomszéd.
Vannak bizonyos ingatlanfajtákhoz tartozó tipikus biztosítási események, amiket annak tükrében érdemes figyelned, hogy Te milyenben laksz.
Persze akkora szabadságod azért valószínűleg nem lesz, hogy magadnak állíthasd össze a különböző tételeket, de azért érdemes figyelni, hogy a tiédhez inkább passzolót válassz.
Társasház középső emeletén kevésbé lényeges a viharkár elleni védelem, ellenben nagyon fontos, hogy a vízvezetékrendszeri meghibásodásokat tartalmazza a kötvény.
Bizonyos esetekben plusz esetek is a lakásbiztosításhoz is vonhatók, ezt kiegészítésnek nevezzük.
Persze ez valamennyi plusz költséggel fog járni, de ha úgy érzed, szükséged van még valami pluszra, akkor érdemes azt is mellécsapni.

Manóbolt.hu